Microplastics in cosmetica? Niet bij Happy Earth!

Microplastics in cosmetica? Niet bij Happy Earth!

Microplastics zijn de laatste tijd veel in het nieuws. Bij Happy Earth snappen we dat je je hier misschien wel zorgen om maakt. Daarom zijn al onze producten 100% microplasticvrij en hebben ze het Zero Plastic Inside keurmerk! Hier hebben wij een aantal feiten op een rij gezet over microplastic. 

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn hele kleine stukjes plastic. Deze deeltjes zijn niet afbreekbaar, maar vallen uiteen in steeds kleinere stukjes. Ze belanden helaas vaak in het milieu en zijn lastig om op te ruimen. Microplastic, ook vaak microbeads genoemd, komt voor in de zee, de aarde en zelfs in de lucht. Niet gek dus dat het ook in ons eten en cosmetica terecht komt.  

Zijn microplastics schadelijk?

Er is nog veel onduidelijk over de schadelijkheid van microplastics. Wel zijn al een aantal lange termijn gevaren geconstateerd. Er zitten redelijk wat schadelijke stoffen in plastic zoals weekmakers en stabilisators. Deze stoffen kunnen je hormoonhuishouding verstoren. Daarnaast kan het ook een nadelig effect hebben op het immuunsysteem. Maar wat de impact op onze gezondheid precies is, wordt nog onderzocht*.

Waar zitten microplastics in?

Wist je dat maar liefst 90% (!) van de cosmetica producten microplastics bevatten? Bij onderzoeken** werd microplastic gevonden in o.a. make-up, douchegel, deodorant, gezichtscrème, handzeep, shampoo, tandpasta en zonnebrandcrème. Microplastics worden vaak bewust toegevoegd aan cosmetica, omdat deze zorgen voor een verzachtende huid**. Terwijl dit helemaal niet nodig is en er genoeg natuurlijke alternatieven zijn!

Hoe kan je microplastics vermijden?

Welke merken en producten microplastic vrij zijn, is soms lastig te zien. Bij Happy Earth zetten wij ons in voor een betere wereld en daar hoort jouw gezondheid ook bij! Alle Happy Earth producten zijn echt 100% microplasticvrij en hebben het Zero Plastic Inside keurmerk.  Zonder uitzondering. Producten met het Zero Plastic Inside keurmerk zijn gegarandeerd 100% microplastic free. Ben je benieuwd naar welke cosmetica merken er nog meer microplastic vrij zijn? Neem eens een kijkje op Beatthemicrobead.org of scan je producten gemakkelijk via de app!

* https://www.tno.nl/en/sustainable/circular-plastics/microplastics-unknown-risks/

** https://www.beatthemicrobead.org/microplastics-vs-microbeads/


Vorige post Volgende post