Baby acne & eczeem: wat is het en hoe ga je ermee om?

Baby acne & eczeem: wat is het en hoe ga je ermee om?

Als kersverse ouder kan je urenlang naar je kleintje kijken en wil je de kleine spruit natuurlijk vol trots voorstellen aan je omgeving. Dan is het soms best even schrikken als de huid van je kindje na een paar weken ineens vol pukkels of rode vlekjes zit. Want hoewel je misschien zou denken dat puistjes pas in de puberteit opduiken, hebben ook baby’s hier soms al last van. Gelukkig gaan baby acne en eczeem vaak vanzelf weer over. Wel is het belangrijk dat je de huid van je kleintje op de juiste manier verzorgt om te voorkomen dat het erger wordt. Benieuwd hoe je dit doet? Wij vertellen het je!

Waarom zijn baby’s extra gevoelig voor huidproblemen?

De babyhuid is zo’n 5x dunner dan de huid van een volwassene. Je kunt je dus voorstellen dat de huid van je kindje behoorlijk kwetsbaar is! Doordat de opperhuid zo dun is, hebben baby’s nog een fragiele huidbarrière. Dat betekent dat bacteriën of schadelijke stoffen die op de huid terechtkomen gemakkelijk worden doorgelaten. Was je handen dus altijd goed voordat je je kindje verzorgt! Ook droogt de huid van jonge kinderen snel uit, doordat ze veel vocht verliezen en nog maar weinig talg aanmaken. Dat maakt de babyhuid dus extra gevoelig voor huidproblemen als eczeem en baby acne.

Wat is baby acne?

Net als pubers en volwassenen, kunnen ook pasgeboren kindjes al last krijgen van puistjes en mee-eters in het gezicht. Dit wordt baby acne of ook wel neonatale acne genoemd. Waardoor het precies wordt veroorzaakt is nog niet bekend. Vaak wordt het in verband gebracht met hormonen van de moeder of een groeistoornis van de talgklieren.

De acne ontstaat meestal binnen 2 tot 4 weken na de geboorte. En hoewel het er vervelend uit kan zien, heeft je kindje er gelukkig zelf weinig last van. Wat vooral belangrijk is, is dat je er niets aan doet. Hoe verleidelijk het ook kan zijn, probeer de pukkeltjes niet uit te knijpen. Dit kan namelijk pijnlijk zijn voor je baby en littekens veroorzaken. Dat wil je natuurlijk niet! Na een paar weken of maanden zijn ze vanzelf weer verdwenen.

Hoe ziet eczeem bij baby’s eruit?

Heeft je baby rode, jeukende plekken? Dan zou dat heel goed eczeem kunnen zijn. Eczeem is een huidprobleem waar je kindje vlak na de geboorte, maar ook nog als peuter of kleuter last van kan hebben. De meest voorkomende varianten zijn constitutioneel eczeem, contacteczeem en seborroïsch eczeem.

  • Constitutioneel eczeem (atopisch eczeem): deze vorm komt het meest voor en herken je aan rode plekken, jeuk en schilfering van de huid. Het ontstaat vaak een paar maanden na de geboorte, maar van deze eczeem kan ook je peuter of kleuter nog last krijgen.
  • Contacteczeem: dit kan ontstaan door een allergische reactie, maar ook als de huid van je kindje in contact komt met irriterende stoffen. Denk aan zeep, wasmiddel, parfum, maar ook uitslag door het dragen van een luier valt hieronder.
  • Seborroïsch eczeem: dit wordt ook wel berg genoemd. Hierbij ontstaan er rode plekken en vettige, gele schilfers op het gezicht, rond de oren of op de hoofdhuid van je kindje. Ook dit gaat gelukkig vanzelf weer over.

Hoe verzorg je baby acne of eczeem?

Gelukkig  gaat baby acne of eczeem vaak vanzelf weer weg. Niks om je zorgen over te maken dus! Wel kun je ervoor zorgen dat je kindje er zo min mogelijk last van heeft. Doe je kleintje bijvoorbeeld niet te vaak in bad en gebruik zeepvrije babyproducten. Houd de huid daarnaast goed gehydrateerd met een vettige crème of fijne olie. Heeft je baby last van luieruitslag? Laat de huid dan eerst goed drogen en gebruik vervolgens een parfumvrije diaper cream en natuurlijke billendoekjes. Ook is het belangrijk dat je kindje zichzelf niet open krabt. Knip de nageltjes dus kort of bedek de handen met wanten of sokjes. 

Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten 

Heeft je kindje baby acne of eczeem? Dan is het belangrijk om te kiezen voor zachte verzorgingsproducten. Doordat de huid extra gevoelig is, kunnen synthetische ingrediënten als parabenen, alcohol en siliconen de irritatie namelijk verergeren. In sommige gevallen is dit zelfs de oorzaak van het probleem, zoals bij contacteczeem. Toch vind je dit soort stoffen zelfs in producten van bekende babymerken terug. Via Beat the microbead check je of er microplastics aan producten zijn toegevoegd. Verzorg de gevoelige huid van je baby daarom liever met natuurlijke en microplasticvrije baby & kids verzorging. De ingrediënten van deze producten hebben een natuurlijke oorsprong en zijn daarom extra voedend en zacht voor de kwetsbare babyhuid.

Wil jij je kleintje verzorgen met milde en troepvrije producten? De babyverzorging van Happy Earth is 100% natuurlijk en daardoor extra zacht voor gevoelige en kwetsbare huid. Happy Baby, Happy You!

baby huidproblemen: acne en eczeem


Vorige post Volgende post