Luieruitslag behandelen of voorkomen? Dat doe je met deze 5 tips!

Luieruitslag behandelen of voorkomen? Dat doe je met deze 5 tips!

 

Niets is zo zacht als een babyhuidje! Daarom is het ook zo heerlijk om te kroelen met je kleintje. De keerzijde is wel, dat de huid van een baby daardoor tegelijkertijd zeer kwetsbaar is. Zeker de huid rondom de billetjes. Deze krijgt namelijk flink wat te verduren door het dragen van een luier. Veel kindjes krijgen dan ook last van uitslag rondom dit gebied. Vervelend, want hier kunnen ze veel last van hebben. Daarom is het wel zo fijn om te weten hoe je luieruitslag behandelen of zelfs voorkomen kunt. Wij leggen het je graag uit.

Wat is luieruitslag? 

Door het dragen van een luier kan de, toch al zo gevoelige babyhuid, snel geïrriteerd raken. Dit wordt luieruitslag genoemd. Je herkent luieruitslag aan rode huid rondom het luiergebied. De huid voelt droog aan en ziet er schilferig uit. Soms ontstaan er ook bultjes tussen en op de billen, rode vlekjes, blaasjes of zelfs wondjes. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren. Ten eerste natuurlijk doordat de huid langere tijd in contact is met urine en ontlasting, waarin bijtende stoffen zitten. Daarnaast is het warm en vochtig in de luier, wat de huid week maakt. Door de wrijving van de luier, schuurt vervolgens de huid kapot.

Hoe kun je luieruitslag behandelen? 

Gelukkig zijn er verschillende manieren om luieruitslag te behandelen. Hierbij is het wel belangrijk om na te gaan in welk stadium de uitslag is. Zie je alleen nog wat rode bultjes op en tussen de billen of zijn er al wondjes ontstaan? In het laatste geval is er namelijk een intensievere verzorging nodig. Hoe je dat doet, leggen we je hieronder uit.

Tip 1: houd de billen van je baby goed schoon 

Misschien voor de hand liggend, maar daarom niet minder belangrijk om te benoemen: houd je baby’s billetjes goed schoon! Verschoon nog regelmatiger dan normaal en gebruik het liefst vocht absorberende luiers. Maak je gebruik van katoenen luiers? Spoel deze dan na het wassen extra uit met water en azijn (1 eetlepel azijn per liter water). Hiermee verwijder je eventuele zeepresten. Door de irritatie is je kindje namelijk extra gevoelig voor chemicaliën in wasmiddel of verzorgingsproducten. Gebruik voor je eigen hygiëne bijvoorbeeld ook liever natuurlijke handzeep, voordat je je kindje verschoont.

Tip 2: gebruik doekjes zonder parfum 

Bij luieruitslag behandelen, is goed schoonmaken dus een must. Maar niet té goed! Hard boenen, maakt de irritatie alleen maar erger. Daarnaast is het belangrijk om geen bijtende producten te gebruiken. Veel babydoekjes zijn voorzien van een heerlijk geurtje, maar bevatten daardoor wel parfum en chemicaliën. Dit kan de uitslag verergeren of soms zelfs veroorzaken. Ga dus liever voor doekjes zonder parfum en met zo min mogelijk ingrediënten – zoals WaterWipes – om luieruitslag te voorkomen.

Tip 3: laat de billen goed drogen

Zorg ervoor dat de huid rond het luiergebied goed droog is, voordat je weer een nieuwe luier omdoet. Een andere manier om luieruitslag te behandelen, is door je kindje gewoon even lekker zonder luier te laten liggen. Heb je je baby bijvoorbeeld net in bad gedaan (met zeepvrije badgel)? Laat hem of haar dan na het afdrogen nog een tijdje op een handdoek liggen. En ja, dan kan het zijn dat de kleine spruit er net voor kiest op dat moment zijn of haar behoefte te doen. Maar, dan krijgt de huid wel even wat tijd om te herstellen. Doe je toch weer een luier om? Zorg er dan voor dat deze niet te strak zit, zodat de lucht goed kan circuleren.

Tip 4: luieruitslag behandelen met zinkzalf 

Zijn de billen van je baby goed schoon én droog? Smeer ze dan in met zinkzalf voordat je weer een schone luier omdoet. Producten met een hoog percentage zinkoxide werken namelijk goed bij het herstel van de huid, maar ook om luieruitslag te voorkomen. Kies wel voor een zalf die geen parfum of andere synthetische stoffen bevat. Dit kan de irritatie namelijk verergeren. Ga daarom liever voor een zink billencrème op basis van natuurlijke ingrediënten.

Tip 5: kies voor verzorging zonder troep 

Als je kleintje last heeft van luieruitslag, wil je er natuurlijk alles aan doen om te voorkomen dat dit verergert! Wees daarom voorzichtig met het gebruiken van huidverzorgingsproducten. Want hoewel het natuurlijk heerlijk is als je kindje lekker ruikt, bevatten babyproducten met geurtjes ook vaak parfum en andere chemische ingrediënten. En dat is tijdens het behandelen van luieruitslag niet zo handig. De kwetsbare babyhuid kan hier namelijk sterk op reageren. Kies daarom liever voor 100% natuurlijke en troepvrije babyverzorging.

Hoe lang duurt luieruitslag? 

Gemiddeld duurt luieruitslag zo’n 5 tot 7 dagen. Volg je bovenstaande tips? Dan zou deze dus met een paar dagen weer moeten verdwijnen. Houdt de uitslag aan of lijkt deze te verergeren? Dan is het altijd goed om toch even de huisarts te raadplegen.

5 tips tegen luieruitslag

 


Vorige post Volgende post